
نویسنده: مجتبی حیدری
چکیده مقاله«زیارت بقیع در نگاه علمای اهل سنت (با تأکید بر دیدگاه برهان الدین بن فرحون)»
از مباحث مهم پیرامون قبرستان بقیع، استحباب یا عدم استحباب زیارت آن است. پس از اثبات استحباب زیارت، سخن از چگونگی زیارت به میان می آید. در این زمینه، بحث از دیدگاه علمای اهل سنت، موضوعی درخور دقت و توجه است.
نگاهی به کتب علمای اهل سنت در این باب، حکایت از آن دارد که اهل سنت، به تأسی از پیامبرخدا بر استحباب آن فتوا داده اند. در این میان، برهان الدین بن فرحون از علمای مذهب مالکی در قرن هشتم، در کتاب خود با عنوان «ارشاد السالک الی افعال المناسک»، به تفصیل به زیارت قبرستان بقیع پرداخته و برای هر یک از بزرگان مدفون در بقیع، از جمله فاطمه زهرا سلام الله علیها (بنا بر آن که در آنجا مدفون باشد)، ائمه چهارگانه شیعیان: ، ابراهیم فرزند پیامبر، و دیگران، زیارتنامه هایی را آورده است. در این مقاله، دیدگاه برخی از علمای اهل سنت و به ویژه دیدگاه ابن فرحون مورد بررسی قرار می گیرد.
قبرستان بقیع در نگاه برهان الدين بن فرحون
بقیع از قبرستانهای بسیار با فضیلت جهان اسلام است که پیامبر خدا آن را بنیان گذاشت. اولین مدفونین در بقیع، بزرگانی همچون عثمان بن مظعون و اسعد بن زراره اند و به دنبال آنها، بسیاری از اصحاب پیامبر خدا و بزرگان اسلام در بقیع مدفون شده اند. ابراهیم فرزند پیامبر خدا نه دختران و همسران آن حضرت، مادر امیرالمؤمنين، عمه های پیامبر، بزرگانی همچون عباس بن عبد المطلب عبد الله بن جعفر، عقيل بن ابی طالب عثمان بن عفان خلیفه سوم و در رأس همه آنها، ائمه چهارگانه شیعیان امام حسن، امام زین العابدین، امام باقر و امام صادق در این قبرستان مدفون اند.
بر این اساس، علمای اسلام از ابعاد گوناگون به قبرستان بقیع پرداخته اند و آن را از جنبه هایی همچون محدوده ،بقیع مدفونین در بقیع استحباب دفن شدن در بقیع، و نیز زیارت مراقد بقيع مورد بحث و بررسی قرار داده اند.
برای دریافت متن کامل مقاله اینجا کلیک کنید