مطالعات تطبیقی و بینرشتهای در دنیای امروز جایگاه برجستهای یافته است. مطالعه میان «سلامت» و «قرآن و حدیث» نیز روز به روز در حال افزایش است و استقبال شورآفرینِ فرهیختگان علمی و پژوهشگران عرصه سلامت و دین، نویدبخشِ رویش و نوزایی در مطالعات «سلامت در قرآن و حدیث» است.
مدرسه «سلامت در قرآن و حدیث» تابستان 1403 توفیق یافت تفاهم علمی و همکاری عملی میان دانشکده سلامت و دین دانشگاه علوم پزشکی قم و گروه حدیثپژوهی پژوهشکده معارف اهل بیت علیهم السلام قم را به تماشا بنشیند. کارگروه علمی مشترک پس از هماندیشی اعضا تصمیم گرفت تا پژوهشکده معارف اهل بیت علیهم السلام با سه عنوان «منبع شناسی احادیث سلامت»، «روش و منطق فهم احادیث سلامت» و «اعتبارسنجی احادیث سلامت» میزبان دانشجویان علوم پزشکی شرکتکننده در مدرسه «سلامت در قرآن و حدیث» باشد.
روز نخست مدرسه با خوشامدگویی حجتالاسلام و المسلمین وحید عابد آغاز و برنامه کلی مدرسه «سلامت در قرآن و حدیث» خدمت دانشجویان تشریح شد. در ادامه دکتر محمدعلی موحدی به ارائه عنوان «منبع شناسی احادیث سلامت» پرداخت. فراز و نشیبهای تاریخی حدیث اسلامی، چگونگی نقل و انتقال احادیث شیعه و تاریخچه نگارش کتب اختصاصی در باب طب و سلامت، از جمله مباحث مطرحشده در منبعشناسی احادیث سلامت بود. ابوابی از احادیث سلامت نیز به صورت کارگاهی و با تکیه بر مصدرشناسی آن احادیث، با همکاری دانشجویان مورد گفتگو قرار گرفت.
حجتالاسلام و المسلمین دکتر احسانالله درویشی در روز دوم به گفتگو درباره «روش و منطق فهم احادیث سلامت» پرداخت. آشنایی با فهم مفردات و ترکیبات به کمک دانشهای زبان عربی مانند دانش واژهشناسی(صَرف)، دانش لغت، دانش دستور زبان عربی(نَحو) و دانش بلاغت از مباحث مهم این بخش بود. نقش منابع دیجیتال و نرمافزارهای اسلامی در گردآوری قرینههایی مانند «سبب ورود» و «خانواده حدیث» با ارائه نمونههایی از احادیث سلامت تبیین شد.
روز سوم مدرسه به عنوان «اعتبارسنجی احادیث سلامت» اختصاص داشت. دکتر موحدی و دکتر درویشی در این روز به طرح بحث پرداختند. تاریخچه اعتبارسنجی احادیث شیعه، دیدگاه پیشینیان(قُدما) و متأخّران در اعتبارسنجی، معیارهای منبع، سند و متن در اعتبارسنجی از مباحث اصلی «اعتبارسنجی احادیث سلامت» بود.
گفتنی است عناوین مدرسه «سلامت در قرآن و حدیث» تابستان 1403 به احادیث سلامت اختصاص داشت اما استادان مدرسه به مباحث قرآنی نیز توجه داشتند و موضوعات قرآنی را به تناسب در ضمن مباحث مورد گفتگو قرار دادند. امید آنکه برگزاری کارگاهها و مدارس فصلی اینچنینی، زمینه آشنایی بهتر نظام سلامت با گنجینه ارزشمند معارف وحیانی قرآن و حدیث را فراهم سازد و پژوهشهای روشمند بیشتری به همت پژوهشگران عرصه سلامت و دین تقدیم جامعه علمی و تحولخواه کشور شود ان شاءالله!