نویسندگان:
سهراب مروتی
چکیده
آیات تطهیر، مباهله، مودّت، تبلیغ و… به نوعی جلوه گر تقدیر خداوند از اهل بیت (ع) است.
زندگی علمی حضرت زینب (س) زاویه ای است که نیاز به واکاوی و تحلیل دقیق تری دارد؛ زیرا دربارة این خاندان گفته شده: «إِنَّ هَؤلاَء وَرَثُوا العِلمَ وَ الفَصَاحَةَ زُقُّوا العِلمَ زُقّاً».
حضرت زینب(س) علاوه بر علم لدّنی، تمام شرایط یک راوی موثّق را در حدّ کمال داراست.
بدین لحاظ، به او (س) عالمه گفته اند. همچنین علم پیشگویی حوادث را نیز دارا می باشد، چنان که کیفیّت شهادت خود را پیشگویی کرد. صفت دیگر ایشان (ع) عقیله است که ابن عبّاس به او داده است. همچنین مفسّری بی بدلیل است؛ زیرا خطبه های آن حضرت(س) آکنده از آیات قرآنی است.
جایگاه اهل بیت (ع) در قرآن با آیاتی که در شأن این خانواده نازل شده، به خوبی نمایان است.
از جمله این آیات میتوان آیه تطهیر، آية مباهله، آيه مودت سورة هل أتي، آية تبليغ و آية إنقا ولِيُّكُمُ الله را نام برد که همه به نوعی تجلی گر تقدیر خداوند از آنهاست و در تجلیل از مقامات علمی ایشان سخنانی آمده که جایگاه والای علمی ایشان را اثبات می کند.
از این خاندان مقدس شخصیتی ممتاز و فرهیخته ظهور می کند که دربارهٔ حیات درخشان این بانو تاکنون ده ها کتاب و مقاله نگارش یافته است و تاریخ نگاران شیعه و سنی از دیدگاه خویش به زندگانی و قهرمانی این بانوی بزرگ نگریسته و آن را مورد تحلیل و تجلیل قرار داده اند. اما در بررسی زندگی ایشان اغلب به نقش آفرینی بی بدیل او در کربلا پرداخته شده است و در توجه به سایر ابعاد شخصیتی او مانند زندگی علمی این بانوی فرهیخته به اشاراتی گذرا بسنده شده است و سبک زندگی علمی ایشان زاویه ای بود که نیاز به واکاوی و تحلیل دقیق تری داشت.
زینب کبری (س) عقیله بنی هاشم، سومین فرزند حضرت امیرالمؤمنين، على بن أبي طالب و حضرت فاطمه زهرا علیهماالسلام، است که در روز پنجم جمادی الاول سال پنجم یا ششم هجری در مدینه طیبه دیده به جهان گشود و پیامبر خدا (ص) نام «زینب» را برای وی برگزید که این نام به وسیله جبرئیل از طرف خداوند به او عرضه شد.
اگرچه حضرت مدت بسیار کمی سعادت همنشینی با جد بزرگوار و مادر ارجمندش را داشت اما شکل گیری شخصیت او از همان زمان آغاز شد و از انوار تابناک آن دو معصوم درسهایی کسب کرد و در موقعیتهای مختلف خصوصاً در مکتب کربلا آنها را پیاده ساخت.
برای دریافت متن کامل مقاله اینجا کلیک کنید