
نویسندگان:
*عمران عباسپور
**علی رضایی
چکیده مقاله«توصیف رجالی اسناد زیارت عاشورا با تلفیقی از دو رویکرد وثوق راوی و وثوق صدور»
زیارت عاشورا به خاطر جایگاه مهمی که در اظهار محبت و دلداگی شیعیان به اهل بیت (ع) و تبرّی از دشمنان آنان دارد در طول تاریخ، مورد توجه پیروان این مکتب بوده است.
بحث های تبیینی و معرفتی درباره محتوای آن و بحث های سندی درباره اسناد آن همواره مطرح بوده است.
در این مقاله، اسناد زیارت، با تلفیقی از هر دو رویکرد «وثوق راوی» و «وثوق صدور» با روش توصیفی و تحلیلی برسی میشود؛ یعنی با تلفیقی از هر دو مبنا، شخصیت راویان تحلیل شده و برخی اشکالات به اسناد زیارت نقد شده است. در نهایت بنابر رویکرد وثوق راوی، صحت و وثاقت سندهای اول، دوم، سوم و پنجم زیارت عاشورا به اثبات می رسد؛ اما طبق این رویکرد نمی شود وثاقت سند چهارم را اثبات کرد؛ ولی بنا بر رویکرد وثوق صدور، صحت و وثاقت همه اسناد پنجگانه زیارت عاشورا به اثبات میرسد.
مقدمه
زیارت عاشورا مرام نامه شیعه با تأکید بر تولی و تبری است که موجب مصونیت شیعه از انحرافهای گوناگون شده است. دشمنان اسلام ناب برای مقابله با مکتب شیعه، در قالب بحث های محتوایی یا سندی در صدد تضعیف این مرام نامه بوده اند.
این پژوهش با تلفیقی از دو روش اعتبار سنجی روایات؛ یعنی وثوق راوی و وثوق صدور به بررسی اسناد زیارت عاشورا می پردازد درباره اسناد زیارت عاشورا سه مقاله با رویکرد رجالی تألیف شده است: ۱- «بررسی سندی زیارت عاشورا» قربانی مقدم ۲ – پژوهشی در اسناد و نسخه های زیارت عاشورا» ۳- وجوه تضعیف و تصحیح اسناد زیارت عاشورا» ؛ ولی در نوشتار حاضر به غیر از نظارت به برخی از اشکالات جدید، با تلفیقی از هر دو روش وثوق راوی و وثوق صدوری تحقیق جامعی از احوالات همه راویان ارائه شده است.
برای دریافت متن کامل مقاله اینجا کلیک کنید