در نشست علمی
ضرورت توجه به پژوهشهای جدید در پیشبرد دانش کلام:
حجت الاسلام والمسلمین جبرئیلی بر اهمیت بازگشت به تراث ناب اسلامی و تبیین ایده های نو برای پاسخ به نیازهای تأکید نمود و گفت: بالاترین سطح اندیشه در قران و روایات نمود یافته است؛ ما باید به نصوص بازگشت نموده، برگشت به نصوص را نباید به معنای نادیده گرفتن و حذف مسیر طی شده بدانیم.
حجت الاسلام والمسلمین جبرئیلی عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در نشست ضرورت توجه به پژوهشهای جدید در پیشبرد دانش کلام با بیان این که هر دانشی نیازمند تحول است، اظهار داشت: برای نشان دادن تحولات هر دانش، باید به تطورات آن پرداخت و نقاط عطف دانش را رصد نمود.
وی چهار محور شخص، کتاب، مسئله و روش و رویکرد را نقاط عطف دانش ها دانست و با بیان این که هر کدام از چهار محور تحولی، معلول و مدیون شناخت نیازها و ضرورت هاست، خاطرنشان کرد: تحول زمانی به نتیجه مطلوب می رسد که هر چهار محور با هم جمع شوند، لذا این که مدرسه بغداد را نقطه عطف و از نقاط تحولی میدانیم برای این است که این مدرسه به هر چهار محور تحولی توجه داشته است.
حجت الاسلام والمسلمین جبرئیلی در ادامه نگاه های ترکیبی را از موفقیت های مدارس دینی در گذرگاه های مختلف تاریخی برشمرد و با بیان این که نگاه ترکیبی باعث می گردد تا متکلم اشراف، توجه و فهم دقیقی نسبت به مسائل یابد، اظهار داشت: زمان شناسی مبتنی بر آشنایی با ضرورت ها و نیازها از پیش نیازهای طرح مباحث علمی به ویژه در حوزه کلامی است.
وی سال 1320 به میدان داری آیت الله العظمی بروجردی را نقطه عطف دانش کلام در حوزه های علمیه عنوان کرد و اذعان داشت: با پیروزی انقلاب اسلامی که شاهد رشد سریع و تحولات ان به آن در بازشناسی نیازهای اجتماعی توسط حوزه های علمیه بوده، نمودهایی از تحول را در جامعه مشاهده نمودیم؛ در این میان مراکز، موسسات، اشخاص و نشریات متعدد شکل گرفتند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تجمیع دادهها را یکی از پیش نیازهای ورود به عرصه پژوهش و تحقیقات و ضرورت تجمیع و دسته بندی مطالب برای مخاطب را بسیار ارزشمند توصیف نمود و ابراز داشت: تجمیع مقدمات نوشته شده علما در آثار مختلف، یکی از کارهای ارزشمند برای تسهیل بازشناسی اندیشه علما و بزرگان است.
حجت الاسلام والمسلمین جبرئیلی بر اهمیت بازگشت به تراث ناب اسلامی و تبیین ایده های نو برای پاسخ به نیازهای تأکید نمود و خاطرنشان کرد: بالاترین سطح اندیشه در قران و روایات نمود یافته است؛ ما باید به نصوص بازگشت نموده، برگشت به نصوص را نباید به معنای نادیده گرفتن و حذف مسیر طی شده بدانیم.
سخنران این نشست یکی از امتیازات مجموعه جستارهای اعتقادی توجه ارزشمند به دو شاخصه مهم مسئله و روش و رویکرد برشمرد و تصریح کرد: این مجموعه نوشتار مسائل را بر اساس روش ها و رویکردها عرضه نموده، رویکردهای کلامی، فلسفی و عرفانی را توامان مورد توجه قرار داده است.
وی بر اهمیت نگاشت منابع آموزشی دست اول برای سطوح چهار حوزه و جهت دهی درست به تحقیقات دانشی در این مسیر تصریح نمود و ابراز داشت: نیاز است تا در تبیین دفتر موضوعی علوم، فهرستی از برترین مقالات و کتاب های منتشر شده، مد نظر قرار گیرد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به این که بسیاری از منابع این مجموعه جستارهای اعتقادی مربوط به دهه های اخیر است، یادآور شد: درخواست بازبینی مقالات توسط نویسندگان، از رویکردهایی ارزشمندی است که قطعا در اتقان بحث موثر خواهد بود.
حجت الاسلام والمسلمین جبرئیلی به موضوع معرفی افراد شاخص و تبیین به روزترین شبهات مطرح در ابواب مختلف علوم اشاره نمود و این رویکرد را در جهت دهی درست به تدوین مقالات و رساله های سطح چهار حوزه بسیار موثر خواند و اظهار داشت: چاپ کتاب مرجع 26 جلدی در 6 سال بسیار ارزشمند بوده، نباید کیفیت پرداختن به موضوعات را فدای تسریع در ارائه بحث نمود؛ پیگیری پژوهشها در اتقان بحث بسیار موثر است.