نشست علمی پژوهشکده معارف اهل‌بیت علیهم السلام

پخش زنده نشست:

 

نشست‌ هفتم شناسه شیعه

معرفی تفسیر العترة الطاهرة؛
موسوعه تفسیر اجتهادی متکی بر کلیه احادیث تفسیری اهل‌بیت علیهم‌السلام از منابع امامیه

گروه حدیث‌پژوهی پژوهشکده معارف اهل‌بیت علیهم‌السلام

ارائه دهنده: حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمد احسانی‌فر لنگرودی

دبیر علمی: دکتر محمدعلی موحدی

زمان: چهارشنبه (١۴٠٢/٠٧/١٩)، ساعت ١۶ تا ١٧:٣٠

نشانی: خیابان صفائیه، کوچه ۲۱، کوچه ٣، پلاک ۵٠، پژوهشکده معارف اهل‌بیت (علیهم‌السلام)

 

 


 

 

پخش زنده نشست:

 

 

نشست چهارم گروه روش شناسی و مبانی معرفتی

 

 نشست علمی:
نسبت‌سنجی ادراکات پیشادنیایی عقل با عمل اخلاقی

بر اساس روایات عقل موجودی است مستقل از انسان که خداوند به انسان هبه می کند. عقل مانند فرشتگان و موجودات روحانی ویژگی های وجودی دارد یعنی این عقل در ساحت وجودی خود، و قبل از اینکه در وجود انسان قرار بگیرد، هم ویژگی های ماهوی و وجودی داشته وهم زیست داشته و در زیست خود تجارب و ادراک های گوناگونی داشته است در این نشست تمرکز بر بخشی از جنبه وجودی عقل است و آن بررسی این نظریه در جنبه هستی شناختی عقل است جایی که برای عقل میل و اراده قائل است

 مطابق با دیدگاه عقل اعطایی، عقل میل و اراده دارد. وجود میل و اراده در ساحت عقل مشکلاتی را برای این دیدگاه به وجود می‌آورد:

  • عقل اگر میل و اراده داشته باشد، نمی‌تواند کشف از واقع کند، حتی اگر واقعی برای اخلاق ثابت شود؛ چرا که عقل به دلیل تصرفات میل و اراده نمی‌تواند واقع را کشف کند. میل و اراده در عقل موجب می‌شود علاوه بر تمایلِ دیدگاه به ناواقع‌گرایی به ورطۀ ناشناخت‌گرایی و در نهایت به ورطۀ نسبیت اخلاقی بیفتیم. آیا صاحبان این دیدگاه این لوازم را می‌پذیرند؟
  • عقل اگر صاحب اراده و میل باشد امکان اشتباه و خطا در آن به وجود می‌آید. در نتیجه نمی‌توان به استنباطات آن اعتماد کرد و نمی‌تواند حجت بین خدا و بندگان باشد. مگر اینکه قائل به عصمت عقل شوید، اما اگر قائل به عصمت شوید باید دلیل بر آن اقامه کنید. به خصوص که با وجدان شخصی ما نمی‌سازد.
  • این اراده و میل عقل غیر از اراده و میل در وجود انسان است نسبتش با آن چگونه است؟